Schoonmaker zoeken
• Betrouwbare & kwalitatieve service
• Zowel voor woningen als bedrijven
• Erkende schoonmakers vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Sneller leren schoonmaken

De schoonmaak kost iedere week veel tijd. Dat moet sneller kunnen, toch? Wil je ook wat sneller schoonmaken? Hieronder vind je 7 praktische tips die jou helpen om jouw huis nog sneller schoon te krijgen!

1. Gooi welke routine ook overboord
Je denkt wellicht dat het handig is om je schoonmaaklijstje telkens weer braaf af te lopen, maar beter is om kritisch om je heen te blijven kijken. Het vereist wellicht iets meer denkwerk en/of observatietalent, maar zo beperk je je tot de dingen die echt nodig zijn. Niet íédere keer dat je een vuilniszak vervangt heeft de prullenbak immers een douche nodig. Wellicht vind je het prettig om de badkamer wekelijks onder handen te nemen, maar dat betekent allerminst dat de kranen en voegen ook iedere week ontkalkt moeten worden. Enzovoort. Vraag jezelf af: is het echt nodig?

2. Werk volgens een systematiek
En verkrijg hier handigheid in. Werk bijvoorbeeld altijd van links naar rechts en natuurlijk van boven naar beneden. Ook een goed idee: niet per kamer schoonmaken maar in één keer doortrekken. Sla je aan het stofzuigen? Doe dan meteen het hele huis. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van ramen en afstoffen. Als je eenmaal op gang bent, werk je namelijk sneller.

3. Laat schoonmaakmiddelen het werk voor je doen.
Als je bijvoorbeeld de badkamer schoonmaakt, spuit dan vast antikalk op de plekken waar nodig, zet een laagje bleek-water in het bad, giet vast wat chloor in de wc en allesreiniger in de wastafel en ga daarna even wat anders doen. Enkele minuten later heeft het desbetreffende schoonmaakmiddel mooi alle rotzooi al voor je losgeweekt, en hoef je het alleen nog maar af te nemen en na te spoelen.

4. Plan je taken in
Kies er desgewenst een een vaste dag in de week of maand voor. Dit scheelt vooral tijd op psychisch vlak; je hoeft er nu niet meer over na te denken. Laat voorhanden zijnde huisgenoten vooral de dans niet ontspringen.

5. Zorg dat je goede schoonmaakartikelen gebruikt
Een goede stofzuiger en goed dweilsysteem zijn ook de investering waard. Bespaart tijd en als bonus ook nog eens ergernis. En koop een robotstofzuiger!

6. Doe het vervelendste werk eerst!
Op die manier regel je een oppepper voor jezelf. De klussen worden zo steeds minder vervelend, bovendien krijg je energie van de wetenschap die je die rotklus eindelijk geklaard hebt!

7. Motiveer jezelf
Hier zijn verschillende manieren voor. Merk je bijvoorbeeld dat je aan het treuzelen bent en je je tussen de verschillende taakjes door laat afleiden? Bedenk dan dat als je even doorzet je straks eerder klaar bent en dus meer échte vrije tijd hebt. Stel dan ook een beloning voor jezelf in het vooruitzicht. Een lekker stuk taart, een uurtje chillen op de bank of iets anders waar je blij van wordt.
Een lekker stevig muziekje opzetten tijdens de nare klusjes helpt ook! Wat soms ook motiveert is er een wedstrijdjes van maken. Maak blokjes van bijvoorbeeld een kwartier en probeer in die tijd zo ver mogelijk te komen. Of probeer bijvoorbeeld de keuken  binnen een half uur (tijd is afhankelijk van de mate van viezigheid) zo goed mogelijk te doen. Het geeft  focus, tempo en meer voldoening als het lukt.