Schoonmaker zoeken
• Betrouwbare & kwalitatieve service
• Zowel voor woningen als bedrijven
• Erkende schoonmakers vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Hoe moet je een bankstel schoonmaken?

Bankstellen staan vaak centraal in onze woonkamers en zijn een plek waar we veel tijd doorbrengen met vrienden, familie en huisdieren. Het is dan ook geen verrassing dat bankstellen na verloop van tijd vlekken, stof en zelfs onaangename geurtjes kunnen verzamelen. Het goed onderhouden van je bankstel is essentieel voor zowel de levensduur van de bank als voor een fris en schoon interieur. Hier volgt een uitgebreide blog over hoe je jouw bankstel effectief kunt reinigen.

De voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten van welk materiaal je bankstel is gemaakt. Leder, stof, suède of synthetische materialen vereisen elk een andere aanpak. Het etiket op de bank of de gebruiksaanwijzing biedt vaak waardevolle informatie over het soort reiniging dat is toegestaan. Het proces is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het reinigen van een matras.

Stofzuigen

Ongeacht het materiaal, start altijd met het stofzuigen van de bank. Dit verwijdert stof, kruimels en ander los vuil. Gebruik een zachte borstelopzet om de bekleding voorzichtig te borstelen zonder de stof te beschadigen.

Vlekkenverwijdering van bankstel

Vlekken zijn onvermijdelijk, vooral als je vaak gasten over de vloer hebt of kinderen en huisdieren in huis hebt.

  • Stoffen bankstellen: Maak een mengsel van lauw water met een beetje afwasmiddel. Doop een zachte doek in de oplossing en wring deze goed uit. Dep voorzichtig op de vlek zonder te wrijven om de stof niet te beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een speciale vlekkenverwijderaar voor stoffen bekleding gebruiken.
  • Lederen bankstellen: Gebruik een speciale lederreiniger. Breng het middel aan op een zachte doek en wrijf zachtjes over de vlek. Vermijd agressieve chemicaliën die het leer kunnen beschadigen.
  • Suède bankstellen: Gebruik een suède borstel of een witte gum om zachtjes over de vlek te wrijven. Er zijn ook speciale suède reinigers op de markt voor hardnekkige vlekken.

Algemene reiniging zitmeubel

Na het behandelen van vlekken is het tijd voor een algemene reiniging.

  • Stoffen bankstellen: Gebruik een stoomreiniger of een mengsel van lauw water en een beetje afwasmiddel. Zorg ervoor dat je de stof niet te nat maakt en laat de bank goed drogen.
  • Lederen bankstellen: Maak een mengsel van water en een paar druppels milde zeep. Breng het mengsel met een zachte doek aan en veeg het oppervlak schoon. Gebruik daarna een tweede, droge doek om het overtollige vocht weg te vegen. Voed het leer regelmatig met een speciale leerconditioner.
  • Suède bankstellen: Gebruik voor een algemene reiniging een suède borstel. Voor een diepere reiniging kun je een suède shampoo of reiniger gebruiken, maar volg altijd de instructies op de verpakking.

Laat de bank goed drogen
Na de reiniging is het essentieel om je bank goed te laten drogen. Stel de bank bloot aan frisse lucht maar vermijd direct zonlicht, vooral bij lederen en suède banken, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

  • Draai kussens regelmatig om voor een gelijkmatige slijtage (dus niet alleen maar 1 keer per jaar tijdens de grote voorjaarsschoonmaak).
  • Probeer direct zonlicht te vermijden om verkleuring te voorkomen.
  • Stofzuig je bank minimaal eens per week om opbouw van vuil en stof te voorkomen.

Het onderhouden en schoonmaken van je bankstel hoeft geen lastige taak te zijn. Door bovenstaande stappen regelmatig te volgen en snel in te grijpen bij vlekken, zorg je ervoor dat je bank er jarenlang als nieuw uitziet. Denk eraan: een goed onderhouden bank is niet alleen een lust voor het oog, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving in je huis!

Plaats een reactie