Schoonmaker zoeken
• Betrouwbare & kwalitatieve service
• Zowel voor woningen als bedrijven
• Erkende schoonmakers vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Aangebrande pan schoonmaken

Je kent het vast wel. Je prachtige pan is verschrikkelijk aangebrand en wat je ook doet, het werkt niet of nauwelijks. Toch hoeft het niet het einde van de wereld te zijn en zeker niet van je mooie pan. Wij hebben wat verrassende oplossingen voor je die je misschien nog niet kende, maar die wel heel goed werken. Dus de volgende keer als een pan is aangebrand, probeer dan gewoon één van deze handige tips.

1. Baking soda

Als een pan licht is aangebrand, is de oplossing vaak gewoon een nachtje laten weken met een laagje water en baking soda. Dit helpt in de meeste gevallen om de aangebrande laag los te weken, zodat je de volgende ochtend de pan heel voorzichtig schoon kunt maken. Wij zeggen voorzichtig omdat je in dit soort situaties heel snel flink tekeer gaat op een pan en voor je het weet zit het onder de krassen die je er niet meer uit krijgt. Dat is natuurlijk het laatste dat je wil. Mocht het toch nodig zijn om een licht schuursponsje te gebruiken dan kan je dat natuurlijk doen, maar let wel op. Een pan met anti aanbaklaag is niet de pan waar je dat bij wil gebruiken.

2. Olie

Het klinkt misschien raar, maar olie werkt soms heel goed om aangebrande pannen schoon te krijgen. Vooral bij gietijzeren pannen werkt dit. Giet een dunne laag olie in de pan en verhit dit, totdat de olie begint te bubbelen. Doe nu de deksel op de pan en laat zachtjes doorkoken op de laagste stand. Gebruik na enkele minuten een houten lepel om zachtjes de aangebrande stukken los te schrapen. Als de bodem helemaal vrij is van de aangebrande stukken kan je de overige olie gewoon met een stuk keukenpapier eruit halen.

3. Baking soda met azijn of afwasmiddel

Lukken de vorige tips niet? Dan kan je het ook proberen met zwaar geschut: meng 3 delen water met 1 deel baking soda met 1 deel azijn (je kunt ook afwasmiddel gebruiken). Eventueel kan je nog waterstofperoxide toevoegen. Wij hebben al gemerkt dat je zonder de waterstofperoxide ook het juiste resultaat krijgt. Doe dit mengsel in de pan en verhit op het vuur. Zodra het kookt laat je het op laag vuur even doorkoken en gebruik je weer een houten lepel om alles los te schrapen.

4. Suikerklontjes

Suikerklontjes doen wonderen bij het schoonmaken van zwaar aangebrande pannen. Maak de bodem vochtig en gebruik een suikerklontje om de aangebrande stukken schoon te schrapen, zoals je kunt zien in de video hieronder. Als je de bodem echter té nat maakt werkt het niet goed omdat de suiker dan oplost in het water.

Aangekoekte pannen schoonmaken

Bij gewoon gebruik van de pannen, is een sopje met heet water en afwasmiddel voldoende om deze goed schoon te wassen. Aangekoekte pannen, die bijvoorbeeld zijn ontstaan door droogkoken of overkoken, kunnen het beste worden schoongemaakt op de volgende manier:

Aluminium pannen: Maak een mengsel van gelijke delen van: bakpoeder, kaliumzout, waspoeder en azijn en maak de pan hiermee schoon. Neem een schuursponsje om het oppervlak van de pan mooi opnieuw te laten glanzen. Spoel hierna de pan goed af. Of: meng het sap van 1 citroen met 0.75 liter water en laat dit één nacht inweken, om de kalkaanslag te verwijderen en het eventuele vuil, dat aan de pan is gehecht